Boete telefoon fiets 2023
Boete ontvangen voor het vasthouden van je telefoon op de fiets? Deze boete wordt vaak uitgedeeld, maar is zeker niet altijd terecht. In vele situaties heeft het zin om bezwaar te maken tegen de boete.
De boete voor het vasthouden van een telefoon is 159 euro. De boete voor het vasthouden van een telefoon is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 149 euro. Beide bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB
Boete telefoon fiets: wetgeving
Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om een telefoon vast te houden terwijl je fietst. Deze wet is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid van fietsers te vergroten. Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer en het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen vergroot deze kwetsbaarheid.
Het verbod geldt op alle elektronische apparaten, dus ook voor een tablet, muziekspeler of navigatieapparaat (Artikel 61a van het Rvv 1990)
Telefoon gebruiken op de fiets; wanneer valt iets onder vasthouden?
Het vasthouden van een telefoon gaat verder dan alleen het vasthouden van jouw telefoon met jouw handen. De rechter ziet bijvoorbeeld het klemmen van je telefoon tussen je schouders en hoofd ook als vasthouden. Klem je de telefoon tussen jouw handen en het handvat van jouw fiets? Dan wordt dit ook als vasthouden gezien.
Telefoon gebruiken op de fiets als minderjarige; wat zijn de regels?
Wanneer je als minderjarige een telefoon vasthoudt op de fiets kun je ook beboet worden hiervoor. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven echter maar de helft van het boetebedrag te betalen. De administratiekosten worden niet gehalveerd. Het totaalbedrag van de boete telefoon fiets voor een kind onder de 16 jaar is dus 84 euro.
Jouw telefoon zat in een telefoonhouder
Telefoonhouders op de fiets worden steeds meer gebruikt, denk bijvoorbeeld aan alle fietsbezorgers die door het land rijden.
In artikel 61a RVV wordt de term 'vasthouden' gebruikt. Heb je jouw telefoon bediend terwijl deze in zo'n telefoonhouder zat? Dan gaat het in dit geval niet over het vasthouden van de telefoon.
In de rechtspraak over deze boete (feitcode R545) is bepaald dat het bedienen van een telefoon in een houder toegestaan is, bijvoorbeeld voor het aannemen van een inkomend telefoongesprek.
Je stond volledig stil
Wanneer je volledig stil staat, bijvoorbeeld voor een stoplicht, mag je jouw telefoon wel gebruiken. Let hierbij wel op dat je dient volledig stil staan.
Stapvoets rijden, of steppen op de fiets, en jouw telefoon op de fiets gebruiken is nog steeds niet toegestaan.
Je bent niet staande gehouden
Heb je een boete gekregen voor het vasthouden van jouw telefoon op de fiets maar je bent niet staande gehouden? Dan bestaat de kans dat de boete onterecht is opgelegd. Een verbalisant/boa is verplicht om jou staande te houden als hier een realistische mogelijkheid voor is. Maak altijd bezwaar wanneer je niet staande bent gehouden!
Je had iets anders vast dan een telefoon vast
Het kan zijn dat de verbalisant dacht dat jij een telefoon vast had, maar dat dit in de praktijk niet het geval was. Had je helemaal geen telefoon vast? Maak dan altijd bezwaar tegen de boete. In het verslag van de politie/handhaving wordt omschreven wat de verbalisant heeft waargenomen, lees dit verslag goed door zodat je de waarnemingen eventueel kunt weerleggen.
Meest gestelde vragen over deze boete
Hoe hoog is de boete telefoon vasthouden op de fiets in 2023?
De boete voor het vasthouden van een telefoon op de fiets is 159 euro.
De boete voor het vasthouden van een telefoon is in 2023 verhoogd in prijs, in 2022 was de boete nog 149 euro.
Beide bedragen zijn inclusief de 9 euro administratiekosten van het CJIB
Hoe hoog is de boete telefoon vasthouden op de fiets voor minderjarigen in 2023
Wanneer je als minderjarige een telefoon vasthoudt op de fiets kun je ook beboet worden hiervoor.
Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven echter maar de helft van het boetebedrag te betalen. De administratiekosten worden niet gehalveerd.
Het totaalbedrag van de boete telefoon fiets voor een kind onder de 16 jaar is dus 84 euro.
Mag je een telefoonhouder gebruiken op de fiets?
Ja, je mag een telefoonhouder gebruiken op de fiets, aangezien het niet om vasthouden gaat.
In de rechtspraak over deze boete is bepaald dat het bedienen van een telefoon in een houder toegestaan is, bijvoorbeeld voor het aannemen van een inkomend telefoongesprek.
Mag je muziek luisteren op de fiets?
Ja, je mag muziek luisteren op de fiets, zolang je jouw telefoon niet vasthoudt. Dit geldt ook voor bellen op de fiets.
Je kunt een boete krijgen op het moment dat je jouw telefoon vasthoudt terwijl je aan het fietsen bent.
Mag je bellen op de fiets?
Ja, het is toegestaan om te bellen op de fiets, als dit handsfree gebeurt. Op het moment dat je jouw telefoon vasthoudt kun je beboet worden. Dit geldt ook voor muziek luisteren op de fiets.